I dagens lokala tidning framgår det att en numera myndig gymnasiestudent har skolkat mycket. Lärare och skola har försökt prata med eleven och bjudit in honom till samtal för att försöka diskutera vad som är problemet och försöka hitta en lösning, men eleven har tyckt det var varit pinsamt och inte heller brytt sig om att komma till dessa möten.
Då ska vi också betänka att detta tar lärarna alldeles onödigt med resurser att jaga ointresserade resurser så de klarar inte att ge något extra till de elever som mest förtjänar det, och det går ut över utbildningskvalitén att leva upp till detta krav som lärarna har enligt skollagen. Detta tar alldeles för mycket resurser av skolan i onödan!
Skolan gjorde till slut det enda rätta i fallet ovan, och det var att skriva ut eleven (knappast avstängd som det står i tidningen, för det blir man bara om man har uppfört sig våldsamt illa).
Vad händer då? Jo, föräldrarna anmäler kommunen för att som huvudman för skolan inte ha gjort tillräckligt för eleven! Vafalls??
Alltså, jag blir upprörd över attityden att det är kommunen som ska svinga med trollspöt och att folk tror sig kunna vara helt ansvarslösa och ändå bli väl omhändertagna! Ni föräldrar borde börja med att anmäla er själva för brist på föräldraengagemang och/eller bristande uppfostran! Nu är eleven myndig och det är hans egen sak, så nu är det så dags.
Det är dags att skolan får fokusera på de elever som vill gå i skolan och som vill ha bra stöd, och slipper oket att hålla på att lägga resurser på de som inte har eget intresse.
Det är tillbaka till min grundsyn, att rättvisa är hjälp till de som förtjänar det, inte till de som behöver det utan att själv ha intresse eller vilja att försöka.