Det dagsaktuella ämnet handlar om Arena B, eller egentligen om frågan om vi ska ha en kongressanläggning och ytterligare hotell i Skövde?
Tesen
Ja, Skövde bör bygga en kongressanläggning!
Själklart vill vi ha en kongressanläggning, såsom projektet ”Arena B” innebar – eller på annat liknande sätt, kanske ännu mer centralt än Arenan! – Eller?
Jag kan ju lika gärna säga: Låt bli att bygga Arena B!
Bakgrund
Skövde har haft förfrågningar om arrangemang som inte har gått att genomföra på grund av att lokala förutsättningar saknats. Eftersom detta är en satsning som näringslivet har en stor del av behållningen av så är den också intressant för näringslivet, och näringslivet behöver därför också vara med i satsningen för att den ska gå att genomföra. Avgörande är ändå, vad kan det kosta och vad kan vi tjäna?
Varför ska vi bygga?
- Vi ska bygga så att tillväxten gynnas. Då Skövdevisionen säger att vi ska vara 60 000 invånare till 2025 kan vi inte bara sitta och vänta på att det händer, utan vi behöver ta grepp och göra satsningar som underlättar att vi faktiskt når dit. Detta är en sådan. För att hjälpa närings- och föreningsliv samt högskolan att växa med ett ökat behov av mötesplatser - i stället för att resa från staden - så tillgodoser en välplanerad plats för möten i form av kongress- och konferenslokaler detta på ett bra sätt. Det förstärks av att det kommunala destinationsbolaget Next Skövde antagit affärsplanen för att bli Skövde Convention Bureau, en av fyra utpekade Convention Bureaus i regionen, som också kan ge dragkraft. Satsningen innebär i förlängningen att det ska finnas en kongresshall på orten, vilket dock inte Next Skövde beslutar om.
- Vi ska bygga för att bli kända, och attraktiva. Hotell Billingehus var en gång en plats som besökare reste till för att mötas i konferenser och kongresser, och det som gjorde Skövde känt hos en del svenskar. Genom att skapa en ny och modern plats, denna gång mitt i staden – i stället för att vi själva reser ifrån Skövde och möts på andra platser – så sätter vi åter Skövde på kartan som en naturlig mötespunkt nästan mitt i Sverige. Skövde ligger strategiskt nära mitten av Västra Stambanan och med 80 % av befolkningen inom en radie på 40 mil.
- Vi ska bygga för att kongresser är ett ekonomiskt tillskott till kommunen. En kongressbesökare tillför kommunen över 3000 kronor per dag. Utlandsbesökare innebär export där momsen stannar i Sverige och åtta kongressbesökare har samma exportvärde som en ny SAAB. Med drygt 3000 kronor och vid en kongress om 300 deltagare som varar i tre dagar blir en omsättning per kongress närmare 3 Mkr. Ett årsmål om 30 Mkr är inte orealistiskt om Skövdes kongressanläggning dimensioneras för att kunna avdelas i tre delar och med en total kapacitet på 1000 deltagare.
Varför ska vi avstå?
- Vi ska avstå för att vi inte vill skattefinansiera eller riskera skattepengar. Skatt ska gå till kommunens kärnverksamhet, alltså vård, skola och omsorg! Ingen vill heller ha höjd skatt för att finansiera en ”skrytanläggning” om inte medborgarna ser nyttan med en sådan. Kan inte företag och föreningar bedömas se nyttan efter en satsning bör den heller inte göras.
- Vi ska avstå för att det inte är den satsning vårt lokala föreningsliv behöver. Musiklivet behöver lokaler med akustik, och de behöver lokaler som de har råd att hyra. Senaste i dagens (2012-03-15) tidning SLA invände en insändarskribent mot en anläggning med konserthus, för det tillför inte musikföreningslivet något användbart. Men visar inte det samtidigt att konsertlokalbehovet ändå finns?
- Vi ska avstå för att stadens hotell redan har dålig beläggning. Hotellen i Skövde har en snittbeläggning på 42 %. De centrala hotellen må ha högre beläggning än så, men ska man bygga en kongressanläggning så räcker inte stadens cirka 1200 sängplatser – de perifera hotellen inräknade – utan det hotell som beräknas i närheten av kongressanläggningen lär också behövas. Kommunen ska inte heller driva hotell, det är helt uppenbart, och det strider dessutom mot kommunallagen, så då är det de privata aktörerna som får ”slåss om” att driva ett dylikt hotell. Utan privata intressenter så lär det inte bli något hotell, och därmed inte heller någon kongressanläggning!
Bemötande av argument (pro e contra)
- Ja, tillväxten gynnas av en kongressanläggning! Ingen enskild åtgärd kan bidra till bra tillväxt men flera väl genomförda åtgärder som samverkar underlättar tillväxt på orten.
Men, i detta fall har en anläggning förmodligen ringa betydelse, saker som kommunikationer är viktigare och i så fall bör prioriteras! - Nej, en kongressanläggning kostar för mycket! Var rädd om våra skattepengar!
Men, betänk det tillskott som varje besökare ger till staden för avgifter, hotellnätter, restauranger och övrigt näringsliv. Räkna en stund och försök också se attraktionsvärdet för näringslivet, vilket också betyder en del för stadens ekonomi på sikt! - Ja, det är dags att sätta Skövde på kartan igen! Det har gått förut och vi ligger bra till geografiskt, lagom nära mitten av den befolkade delen av Sverige!
Men, skillnaden är att idag finns många fler kongressanläggningar och därmed fler som slåss om besökarna. Låt oss marknadsföra det vi redan har i stället! - Nej, det är fel satsning för kommunen! Bygg lokaler som det lokala musiklivet har råd med!
Men, dylika lokaler har ingen attraktionskraft på nationella eller internationella besökare, inte heller på näringslivet och kan inte tillföra de intäkter som en kongressanläggning kan göra. - Ja, det blir ett ekonomiskt tillskott för staden, givet att beräkningarna måste göras noggrannare ihop med näringslivet som måste vara med i satsningen!
Men, det är ju svårt att få en positiv kalkyl när andra kongressanläggningar går med underskott!
Jo, men, vårt läge i Sverige mellan Stockholm och Göteborg är inte utan betydelse! - Nej, hotellbeläggningen är dålig redan! Med fler hotell, hur dålig blir inte beläggningen mellan olika arrangemang? Försök fylla de hotellrum vi har först i stället!
Men, dels måste hotellnäringen vilja satsa och de gör de bara om det bedöms som lönsamt och dels blir det naturligtvis bitvis sämre beläggningar men också bättre beläggningar. Orter med tillväxt som bygger fler hotell brukar inte få sämre beläggning på hotellen.
Är det då lätt att ta ställning?
Självklart är det inte lätt, för det är flera parametrar och mycket pengar. Som framgått är det bland annat lättare att kort och kärnfullt argumentera emot en kongressanläggning. Ingen politiker behöver skämmas för att inte ha riskerat några satsningar utanför kommunens kärnverksamhet!
Men argumenten för är definitivt mer spännande och utmanande, och skulle vid en lyckad satsning kunna ge den uppskattning som beslutsfattarna förtjänar och kommunen en skjuts framåt. Därför är i alla fall jag attraherad av att gå vidare med en ekonomisk analys och att gå vidare med diskussioner med näringslivet för att försöka hitta en möjlighet att åter sätta Skövde på kartan som en mötesstad!
Hej Roger. Hoppas allt är bra nu.
Tio år efter vår kommunikation här är färdigställande av en något mindre kongresshall med tillhörande mötesytor m.m., av privat investerare - på Hotell Billingehus. Det har du säkert hört om, men hela den renovering som gjorts av "Lotus Group" är lyckosam och förhoppningarna goda. Trakten andras gott om positivitet inför denna för Lotus Group stora satsning.
Allt gott - Michael Nimstad
Hej Roger,
Mr Meetings, fantatstiskt skoj att höra av dig!
Tack för uppskattningen!
Vårt områden möten är det som tappat mest fart och orsakerna inom destinationsverksamheten är organisatiorska. Det är något som är på väg att åtgärdas, men det bidrar också till att frågan inte tagit plats i kommunens agenda det senaste året.
Tack för uppdateringen om Lund. Intressant att följa hur arbetet med investerare och operatör går, då det är så jag/vi också tänkt kring ev etablering.
Jag hoppas vi ses i mötesminglet framöver.
Hälsningar, Michael
Hej Michael,
Undrar om det har hänt någonting mer i Skövde angående planerna för ett nytt kongresshus? Jag var med och gjorde ett antal tidningar för Västsvenska Turistrådet och tre speciellt för Meetings Västsverige/Skövde och er convention bureau. Just nu arbetar jag med det kommande kongresshuset i Lund och när jag gjort en genomgång av de 18 största universiteten och högskolorna så är det bara Lund och Borlänge som inte har kongresshus i sina städer. Lund är ju som du förmodligen vet Sveriges största universitet när det gäller omsättning och är tvåa efter Stockholms universitet när det gäller antalet studenter. Omsättningen i Lund är 7,5 miljarder kronor och Uppsala är tvåa med sin på 5,9 miljarder. Jag har följt och skrivit om mötesindustrin i 30 år, både nationellt och internationellt. Jag följer också Borås uppväxling av det gamla folkets hus som blir kanske landets mest genomtänkta och genomarbetade möteshus med en tanke om att kunna ha tre olika möten i huset som inte krockar med varandra och med högsta servicenivå. I Borås har ju också politikerna varit sällsynt eniga om att ett kongresshus faktiskt får kosta 230 miljoner att bygga och därefter 15 miljoner i underskott per år eftersom det skapar stora möjligheter till turismekonomiska effekter, men framför allt är en plats för att utveckla högskola, näringsliv och är en support för stadens fortsatta utveckling. I Lund ser bilden annorlunda ut. Här finns ju i mina ögon landets största potential när det handlar om att generera regionala, nationella, och internationella möten, med universitet, universitetssjukhus, MaxLab4 och kommande ESS. Nu känns det som att politikerna de facto har bestämt sig för att huset ska bli av. Det finns en tomt och nu ska de sista argumenten slipas.I mina ögon kan man idag säga att ett kongresshus i en universitets- och högskolestad är Man skulle nästan kunna säga att det är en hygienfaktor eller en infrastrukturfråga. På samma sätt som att vi har bibliotek. Ingen klagar på att vi har bibliotek för där finns kunskap som skapar nya förutsättningar för utveckling och ett bättre samhälle. Ett kongresshus är också ett slags bibliotek även om kunskapen som kommer in i huset vandrar därifrån igen, men inte utan att lämna spår efter sig. Mötet öga mot öga är viktigare än någonsin tidigare när teknikutvecklingen är snabbare än någonsin tidigare. Rekrytering, marknadsföring, innovationsutveckling är andra viktiga faktorer som talar för ett kongresshus. Jag gillar din slutsats förstås och hade gärna intervjuat dej om precis detta i en av de tidningar vi gjorde, men vem vet chansen till en intervju kanske kommer tillbaka längre fram?
Hälsningar
Roger Kellerman
P.S. I Lund arbetar man också med att hitta en extern investerare samt operatör till anläggningen vilket självklart kan underlätta att det faktiskt också byggs ett kongresshus.