Gå till innehåll

En okritisk empati är naiv…

I detta förestående val är det gott om folk som vill väl, och som tycker att "dom rika" gott kan betala lite av andras välfärd. Visst, det kan faller säkert i god jord för vissa överempatiska , men om man sedan berättar hur mycket dom rika redan betalar, t.o.m. extra med värnskatten, och att vi i Sverige redan har bland världens högsta marginalskatt, då blir ljuset ett annat. Det betyder att de rika redan betalar massor för din välfärd... du kan inte få allt!

Och så har vi samma empatiska människor som tycker att alla ska dela lika. För mig är det en skön kommunistisk grundideologi som mycket väl kan fungera i ett samhälle - om det inte är större än en kärnfamilj (dvs inom ett gemensamt hushåll!). Det måste få vara skillnader! Man måste få någon lön och man kämpar och man måste förlora på att maska och missbruka. Man måste få tjäna pengar på att riskera tid och pengar på satsningar som att starta företag och skapa arbetstillfällen - dvs riktiga jobb! Det måste vara lönt att kämpa. Att försöka tro att alla andra säkert vill kämpa bara för att få nöjet att  betala mer i skatt är naivt.

Och dessutom, genom att ta in högre skatter för att fördela enligt vad man då kallar rättvisa (vems rättvisa?) så tillkommer dessutom ett stort svart hål i all administration av skattepengar. Varje utbetalning har en omkostnad av ett par hundra kronor i snitt. Det är alltså billigare för staten och samhället att skapa förutsättningar så fler kan leva på sin lön.

Och så vill man att skatterna ska höjas för att pensionerna ska räcka i framtiden, för skattesänkningarna tar pensionspengarna. Betänk då, att Sverige har idag Europas bästa förutsättningar att finansiera vår välfärd. Så var det inte för fyra år sedan, innan finanskrisen!

Rösta med förnuft på söndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *