Gå till innehåll

Jämlikhet, på riktigt eller ett (s)pel?

När bara drygt ett par veckor återstår innan extra(s)tämma och det ska väljas en efterträdare till Mona Sahlin förundras jag över hur jämlikt det "jämlika partiet" egentligen är? Valberedningen och andra avgörande verkar helt inställda på att "nu ska vi minsann ha en man igen, så att det blir ordning och väljarna kommer tillbaka". Inga kvinnor framställs som kandidater.

"Vi provade en kvinna, och det fungerade inte!"? Sosseledningens slutsats är alltså att "ska det bli ordning på partiet så ska det vara en man". Det är precis som att säga att kvinnor rent generellt duger inte. Resonemanget om att ha kvinnor i ledningen är alltså en eftergift för jämliketrycket och har inget med jämlika kompetenser att göra? Det är kanske också därför man driver krav på kvotering in i bolagsstyrelser... är det enda chansen?

Nåväl, det gäller naturligtvis inte alla sossar som föreslår kandidater, framför allt inte sossekvinnorna. Men de verkar å andra sidan inte efterfråga kompetensen för i deras resonemang är könet viktigast.

Och så har vi de som nu inte vet hur de ska ta sig ur det här resonemanget och tänker föreslå delad partiledarpost (ungefär som MP:s språkrör), för då får dom en partiledare som är kompetent, för partiets skull, och en som är kvinna, för jämlikhetens skull...?

Hyckleri i jämställighetsfrågan synes vara uppenbar ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *