Skattepolitiken från Socialdemokraterna och Vänstern förvånar något då de själva är ute på första maj och sjunger "Båd' stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner" (Internationalen). Skatterna ska ändå åter höjas, och det man t.ex. kallar orättvisa skatter för pensionärerna ska man återställa genom att höja skatterna igen, och åter straffbeskatta arbete.
I den strofen framgår också att de inte vill styras av statens förtryck, och ändå vill de åter öka statens makt genom "fördelningspolitik" och genom att förbjuda konkurrens till offentligt ägda skolor, sjukvård och annat.
Vad är det för fel med valfrihet?
Vad är det för fel i konkurrens, så att konsumenten/brukaren/eleven/patienten osv kan välja det som är bäst? Det finns urgamla naturlagar som gör att de som gör ett dåligt jobb försvinner från marknaden, och det måste gynna konsumenten. Det finns vänsterpartister som säger att de som driver friskolor utnyttjar skatter och ungdomar, och de vill förbjuda vinster i privata skolor och sjukhus. Det är cyniska uttalanden.
- Om man förbjuder vinster, ska man förbjuda att man behöver sätta till pengar vid förluster också, och skattefinansiera förlusterna i stället (som t.ex. skandalen i Sundsvalls Sjukhus)?
- Om man startar en friskola gör man det knappast för att tjäna pengar (det finns bättre förtjänstmöjligheter än så) utan rimligen gör man det för att man tror man kan skapa något bättre än vad den offentliga sektorn gör. På vilket sätt utnyttjar det någon?
- Om det finns någon som tror de kan driva en serviceinrättning med bättre ekonomi och bättre kvalité, vad är baktanken med att förbjuda det? Är det avundsjuka, som gör att man tycker att alla ska ha det lika dåligt