Gå till innehåll

Ansvar att förvalta andras pengar

Vi blir alla varierande upprörda av tidningsartiklar där journalister grävt upp skrämmande fakta. Ibland måste man inse att journalistiken beror på hur frågor ställts och journalister kan ta ställning och påstå i princip ogrundade saker. Jag har sett det på nära håll. Men ibland spelar det ingen roll, för om bara bråkdelen är sant så är det riktigt illa...

Så är det med de statliga myndigheter som festar upp allmänhetens pengar.

Alltså, jag kan bli upprörd för dum politik och verklighetsfrämmande åsikter, men det är ingenting på hur upprörd jag blir av den mänskliga dumhet som hos vissa verkar följa med förtroendeuppdrag och möjligheten att spendera andras pengar!

I sommarens dumhetskandidatur finns nu två nominerade:

  • Tillväxtverket har spenderat miljoner på intern representation och vad som framstår som ren lyxkonsumtion.
    http://www.svt.se/nyheter/sverige/tillvaxtverket-festade-upp-miljoner.
    Man har haft en "årlig medarbetardag" där man påstår att ett miljonarrangemang på Grand Hotel skulle vara det billigaste alternativet! Jaha, vad var alternativen (alternativet)? Vad säger att man som statlig myndighet ens kan fundera på dylika arrangemang som motsvarande privata företag inte skulle hålla på med ens för eget intjänade pengar?
  • Vinnova har också hållit på med att spendera miljoner av andras pengar på lyxig internrepresentation!
    http://www.svt.se/nyheter/sverige/ny-myndighet-dras-in-i-harvan
    Man har alltså lagt flera miljoner, även här med inslag av exklusiv chokladprovning, intern representation och konferenser - allt som framstår som rent slöseri i stället för att fullgöra sina uppdrag!

När ett privat företag håller på så här så gäller vanliga representationsregler, vilket innebär att man t.ex. inte får bjuda anställda på julbord över 180 kronor utan att bolaget behövs skatta extra för det (dvs, det är inte avdragsgillt), och man måste tjäna in dessa pengar och får spendera efter hur bra man själv lyckas driva verksamheten. Att hantera skattefinansierade verksamheter så här är riktigt stötande och rent underminerande av myndighetsförtroende.

I alla led verkar inkompetenta människor ha fått för mycket makt, för när de sitter där med budgeten för andras pengar tycker de plötsligt att de är värda mer pengar, som om de själva har rätten att sätta glorian på sig och säga att "det är jag värd".

Det är RIKTIGT UPPRÖRANDE att vissa inte har förmåga att ta ansvar och ha respekt för andras pengar.

Det är upprörande att de ens sitter och funderar på dessa interna festligheter i stället för att fokusera på ett väl utfört arbete!

Det är upprörande att rekryteringen av dessa personer inte fungerar bättre. Varför rekryterar man inte personer som visat sig ansvarstagande och som har förmåga att leda organisationer på ett rationellt sätt, och har förmåga att ta ansvar?

Det är upprörande att personer i ansvarsbefattning inte verkar ha fått information eller själv förstått vad som är rimligt och riktigt!

Det är upprörande om personerna i ansvarsbefattningar för alla dessa lyxutgifter får behålla sina befattningar! Det gäller naturligtvis i synnerhet  generaldirektörerna i fråga men även de eventuella underchefer som bidragit, beställt eller genomfört något av detta!

Det är upprörande om inte de som ansvarar för ren lyxkonsumtion som t.ex. chokladprovning på nära tusen kronor per person inte polisanmäls för trolöshet mot huvudman!

Det är slutligen riktigt upprörande om inte regeringens ansvariga för dessa befattningshavare vidtar tydligt markerande åtgärder för att stoppa slöseriet, makfullkomligheten och idiotin med det offentliga slöseriet!

Jag vill se resultat av det här!

---

Komplettering:
Uttalandet av ansvarige minister Annie Lööf är bra, men de "samtal" som nämns känns "fjuttigt". Det är oförstånd i ämbetet hos ansvariga generaldirektörer, och Lugnets försvar stärker det intrycket, men visar också att de decentraliserade cheferna har ett ansvar.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/ministern-helt-oacceptabelt
http://www.di.se/artiklar/2012/8/1/loof-kallar-in-myndighetschefer
http://www.svt.se/nyheter/sverige/ministern-helt-oacceptabelt

"Samtal" räcker inte heller...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *