Gå till innehåll

Demokratihot i Sverige

Jag är glad över att bo i en framgångsrik demokrati, och jag är stolt över att bidra till fortsatt demokrati genom allt (ideellt) arbete.

Men vi har hot mot demokratin.

Hotet är inte Sverigedemokraterna. De har en märklig syn om att vilja isolera oss och se folk i vi och dom, men de söker väljarstöd för sin politik och vill genomföra den demokratiskt. Visst, de lyckas inte helt på den punkten, och när de misslyckas så ska de "åka dit".

Hotet är inte så stort heller Svenskarnas parti. Deras politik och retorik är inte speciellt demokratiska, men deras agerande följer våra demokratiska regler. De säker tillstånd att hålla tal på allmän plats och försöker genomföra dessa. Tycker vi inte om dem så ska vi inte ge dem någon uppmärksamhet.
Båda ovanstående har dock anhängare som i vissa fall visat intrång mot demokratin genom att hota folk, och det är allvarligt.

Men från vänsterextrema har vi antidemokrati, dvs hot mot demokratin. Att genom våld genomföra vad man kallar motdemonstrationer är ett direkt och konkret brott mot demokratins grundpelare yttrandefriheten. Yttrandefriheten ger alla oavsett konstiga åsikter att få yttra sig. Det ger däremot ingen rätt att tvinga någon att lyssna. Men att bruka våld i motdemonstrationer har över huvud taget inget demokratiskt stöd. Det är bara omoget och korkat.

Alla har alltså rätt att yttra sig. Som några förståndiga har uttryckt sig: "Jag håller inte med dig, men jag är beredd att dö för din rätt att säga vad du vill". Det betyder naturligtvis inte att man har rätt att få bli oemotsagd, men att säga emot är inte att med våld hindra någon att såga sin åsikt. Att säga emot är att ta valfritt forum och säga sin egen åsikt.

www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/antirasistisk-demonstration-genom-malmo

Mest förvånande av allt, och som inte kan bortförklaras med naivt oförstånd, är att vi i Sveriges Riksdag har en partiledare som tycker att vår polis ska ägna sig åt censur genom att göra bedömning om vilka ska ges möjlighet att få yttra sig. Jonas Sjöstedt tycker alltså att polisen ska neka folk sin grundlagsskyddade rätt. Samme Jonas Sjöstedt har ingen som helst synpunkt på de ovanstående som brukar våld mot yttranderätten.

www.expressen.se/kvallsposten/sjostedt-en-rattighet-att-fa-demonstrera/

Det är allvarligt på riktigt. Jag håller alltså inte med de främlingsfientliga för sin främlingsfientlighet, och de ska åka dit om de ägnar sig åt hot mot de som säger emot dem, men det ska verkligen också vänsterföreträdare och anhängare som brukar våld mot yttrandefriheten!

95 % av svenskt politiskt våld bedöms komma från extremvänster, organisationer som AFA och RF m.fl., d.v.s. organisationer med kopplingar till Ung Vänster och som också gått i demonstrationståg ihop med Vänsterpartiet.

Som demokratisk förespråkare anser jag att det finns inget annat än absolut nollvision mot politiskt våld! Det finns inga alternativ och inga ursäkter. Om någon ägnar sig åt hets mot folkgrupp så ger det ingen rätt till politiskt våld, utan det är en polisiär angelägenhet.

Min personliga vision är nollvision mot allt våld, men jag är inte naiv. Dårar har alltid funnits och de är tyvärr inte utrotningshotade, så vårt redskap är att ha ett bra rättsväsende för att hantera detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *